Zöldprogram

Szeretnénk a gyermekekben az érdeklődést felkelteni a környezetvédelem iránt így családi napközinkben környezetbarát szokások kialakítása a fő szempont. Szelektálva gyűjtjük a hulladékot és újra hasznosítjuk azt, hiszen a papírból, műanyag kupakokból, palackokból képeket, fejlesztő eszközöket, játékokat készíthetünk.

Fókuszban a környezettudatos nevelés

Takarékoskodunk a vízzel a kézmosásnál, lehetőségek szerint a természetes fényben élünk és takarékoskodunk az árammal – a helységek elhagyásakor lekapcsoljuk a villanyt-. A megtisztított joghurtos, tejfölös pohárból ceruzatartót, állatfigurákat készíthetünk, de tarthatunk benne magokat és terméseket is.

Családi bölcsődénk elhelyezkedéséből, adottságaiból szinte magától értetődik, hogy a környezeti nevelés, a környezetvédelem kiemelt szerepet kap a gyermekek életében.

Budapest III. kerületében az Aranyhegyen  épült a családi házunk, ahol a családi napközi megtalálható. A zöldövezet itt valóban zöld, az erdő 100 méterre van tőlünk, az udvar 500 négyzetméteres, az utcától távol eső, tagolt így lehetőség van több fajta tevékenység végzésére. A teraszon lehet motorozni, triciklizni, homokozni, a kert elkülönített részén már kialakítottunk egy kis kertet ahol virágokat zöldségeket és fűszernövényeket tudunk nevelni az év folyamán a gyerekekkel.

Ebből adódóan szinte helyben figyelhetjük meg a madarakat, hallgathatjuk az éneküket, készíthetünk madáretetőt így télen is gondoskodhatunk róluk. A fűben zajló élet is górcső alá kerül és bogarakat, hangyákat nézegethetünk. Megfigyelhetjük a víz munkáját eső után, a hó szépségét és olvadását, a jég keletkezését, az évszakok váltakozását és ritmusát, gyűjthetünk növényeket, leveleket, terméseket és felhasználhatjuk őket a foglalkozásokon.

Szeretnénk kisállatot tartani, természetesen a szülőkkel egyeztetve. Így beépül a gyerekek mindennapi tevékenységbe a gondoskodás, a felelősség érzése. Nem beszélve arról, hogy kisállataink életét, életritmusát is megfigyelhetjük.